Smyckets roll historiskt – Finns det något att lära?

Historiskt sett verkar smycken ha haft en större betydelse. Det behövde inte nödvändigt vis enbart vara dyra smycken, men vid speciella högtider och när ekonomiska tillskott kom in verkade smycken vara ett relativt vanligt sätt att visa uppskattning mot kvinnan i hemmet. Självfallet gäller detta inte de allra fattigaste familjerna, men även lägre medelklass verkar ha uppskattat smycken. Kanske kan du dra dig till minnes om äldre anhöriga med ganska stora smyckeskrin?

Numera är smycken inte något som yngre generationer verkar lika intresserade av. Det är snarare annat som får agera statussymboler och finare presenter. Självfallet kanske förklaringen ligger i att kvinnans svär vidgats genom åren och inte längre är begränsat till hemmets sfär. Men en annan förklaring är troligt vårt konsumtionsmönster kring kläder. Förr var kläder relativt dyrt och våra garderober var relativt begränsade. Då blev smycken något som kunde göra vardagsplagg till fest, något som visade på vilka vi var och vår status. Idag är det istället kläder som verkar ha tagit rollen som identitetsbärare.

Kanske finns det ändå lite att lära av historien, skulle smycken kunna vara ett alternativ som kan minska vår konsumtion för miljöns skull? Smycken är tidlösa och finns i stilar som passar alla, Juvelia har ett väldigt bra utbud som visar på bredden av stilar som finns. Varför inte se dig omkring efter smycken som tilltalar dig och testa om dessa kan lyfta dina plagg? Kanske kan stilrena kläder i enklare material kännas finare och festligare med rätt smycken till. Även om diamanter såklart är en kvinnas bästa vän, så finns en oändlig mängd billigare smycken som kan göra stora skillnad för helhetsupplevelsen. Men tänk på se så att smyckena inte innehåller nickel, som kan vara allergiframkallande.