Olika stilar

Smycken är något som finns över hela världen i alla kulturer. Smycken är också något som funnits i tusentals år, vilket har lett till att det runt om i världen finns många olika stilar vad gäller smycken. Till exempel så skiljer sig de smycken som används i Indien en del mot de som används i Sverige.

SmyckenSvenska smycken

Vanligt förekommande i Sverige och även i övriga delar av västvärlden för den delen är olika former av metallsmycken i exempelvis guld, silver eller något annat hårt material. Metallsmycken förekommer i alla möjliga former från armband och halsband till ringar och örhängen.

Indiska smycken

Indiska smycken är ofta väl tilltagna med mycket detaljer och är till för att verkligen synas på de som bär dem. Indiska smycken är också ofta väldigt färggranna, vanligt är till exempel tjocka armband i klarblå, lila eller grön. Halssmycken är ofta stora, betydligt större än ett vanligt halsband och kan innehålla många vackra ädelstenar. Vanligt förekommande är också någon form av smycke som hänger fram i pannan.

Egyptiska smycken

Då Egypten tillhör en av världens allra äldsta civilisationer är också smyckestraditionen i landet lång. Smyckena i det forntida Egypten hade ofta en religiös innebörd eller symbolik. Mycket vanligt förekommande vad gäller smycken i egyptisk stil är användandet av olika ädelstenar och även så kallade halvädelstenar, som till exempel ametist, karneol, kvarts och turkos.

Kinesiska smycken

Den kinesiska kulturen är precis som den egyptiska mycket gammal och har sin egen speciella smyckestradition. Utmärkande för just kinesiska smycken är att man ofta använder pärlor, porslin och jade, som kan sägas vara en form av ädelsten. Även silversmycken av olika typ är vanligt förekommande inom kinesiskt hantverk.

Egen stil

Genom ta influenser från olika länders traditioner vad gäller smycken går det alldeles utmärkt att skapa en helt egen stil, som kanske gör att man sticker ut lite extra.