Framhäv dina ögon rätt med sminket

Rätt smink kan ge fantastiska effekter lika lätt som fel smink kan orsaka väldigt oönskvärda. När du står framför spegeln och väljer vilket smink du ska använda, är det bra att veta ett och annat om hur färger faktiskt fungerar med varandra. Här kommer några snabba tips på hur du kan framhäva dina ögon på rätt sätt med smink.

Kontrastfärger är nyckeln

Anledningen till varför färgen spelar så stor roll är för att färger kan ge väldigt olika effekt beroende på vilka andra färger som placeras nära dem. I detta fall handlar det då om vilken färg du har på ögonen och vad du då bör välja för ögonskugga.

Alla färger har vad man kallar för en kontrastfärg. Detta är färgens raka motsats och när de placeras vid varandra stärker de båda den andra färgen. Du hittar enkelt en färgs kontrastfärg genom att titta på den motsatta sidan av ett färghjul. Och som tur är kommer ju ögonskuggor i nästan alla möjliga färger. Tar vi då denna information kan vi se vilka färger som bäst framhäver olika ögonfärger.

Blåa ögon

Blåa ögon framhävs bäst av gyllene toner som guld, orange, orangebrunt och koppar. Lite svag rosa toner kan också vara väldigt snyggt till just ljusblåa ögon.

Gröna ögon

Gröna ögon kan du snabbt framhäva med lila eller röd ögonskugga. Det beror något på vilken ton dina ögon är, så prova dig fram och se om det är mer lila eller mer rött som verkligen får dem att poppa.

Bruna ögon

Bruna ögon är väldigt vanligt i världen i stort, men har ofta inslag av andra färger också. Den exakta färgtonen är något du måste hålla i åtanke. Gulbruna ögon framhävs exempelvis bra med lila medan orangebruna ögon passar bättre med blå ögonskugga. Om det istället kan finnas spår av röda toner i ögonen kan det vara riktigt snyggt med grön ögonskugga.